BUDUĆNOST JE STIGLA: Digitalni optički nišani! Šta sve mogu ove moćne naprave!? | | Lovstvo.info - Lovački portal
Oružje

BUDUĆNOST JE STIGLA: Digitalni optički nišani! Šta sve mogu ove moćne naprave!?

Digitalni optički nišani – Da se savremena tehnologija “uvukla” u lovačke živote i da sve više obuzima lovce širom sveta, nije nikakva tajna. Koje su prednosti ovih uređaja i postoje li njihove granice?

 


Pre nekoliko godina pojavili su se prvi digitalni optički nišani, a njhovo usavršavanje i proširenje karakteristika se dešava iz dana u dan. Zajedno sa napretkom pametne (smart) tehnologije, napreduju i mogućnosti ovih uređaja. Ono što je na začetku razvoja bilo savršeno, danas je već prevaziđeno. S druge strane, proizvođači digitalnih optičkih nišana se takmiče i u njihovoj pristupačnosti, pre svega, sve povoljnijim cenama na tržištu.

 

Šta to ima digitalni optički nišan u odnosu na običan?

Ono što danas donosi većina digitalnih optičkih nišana su razni digitalni proračuni, koji zamenjuju nekoliko uređaja koji bi vam bili od koristi tokom lova. Neizbežne stavke koje se pojavljuju na okularu su podaci o udaljenosti divljači od mesta na kome se nalazite, zatim koordinate lokacije, vremenske podatke, nadmorsku visinu, kao i proračun koliko je puta zumirana divljač koju posmatramo. Digitalni optički nišan omogućava i promenu izgleda končanice, promenu kontrasta, prosvetljenje prikaza koji posmatramo, kao i fotografisanje, snimanje i čuvanje onoga što posmatramo kroz nišan.

 

Takođe, svi ovi podaci su danas vidljivi na vašim mobilnim, tablet ili laptop uređajima, budući da gotovo svi optički nišani raspolažu wi-fi i GPS pristupom i sofisticiranim aplikacijama preko kojih se slika sa vašeg nišana u realnom vremenu prenosi na njih. To praktično znači da vaše kolege, udaljene nekoliko kilometara mogu posmatrati na svojim uređajima šta u tom momentu lovite.

Noćni režim ATN digitalni optički nišan | Foto: YouTube printscreen

Gotovo svi digitalni nišani omogućavaju noćni mod, odnosno maksimalno su prilagođeni, sa kristalno jasnom slikom tokom noćnih lovova. Upravo ova karakteristika digitalnih optičkih nišana je razlog zašto se lovci odlučuju za njihovu kupovinu. Za relativno malu cenu dobijaju odličan nišan za noćne uslove.

Kamera – osnovni deo optičkog nišana! Sa svakom novom verzijom, proizvođači se trude da nišan poseduje kameru što je moguće veće rezolucije, pa tako ATN ugrađuje FullHD kamere (1080p), dok britanski NiteSite proizvodi i sa 4k kamerama za noćni lov. Kamere se aktiviraju pritiskom na dugme za snimanje, a neki kineski proizvođači su proizveli nišane čija kamera se uključuje u momentu kada se oko prisloni na okular, što je dosta inovativno ali ne uvek i praktično.

Unutar digitalnog nišana nalazi se ulaz sa SD karticu u čiju memoriju se zapisuje video ili foto snimak sa geolokacijama i nadmorskim visinama. Nakon završetka lova, na mapi je moguće pregledati koje su to najfrekventnije lokacije za lov, odnosno gde ste pucali i na koju divljač. To može u mnogome da pomogne prilikom izbora lokacije za naredni lov.

Nedostaci digitalnih optičkih nišana!

 

Većina lovaca koja se odluči za kupovinu digitalnih optičkh nišana, kao što smo naveli, najčeće to čini zbog njihove mogućnosti za noćni lov, međutim ovi uređaji raspolažu punjivom baterijom koja neretko nije naročitog kapaciteta i kvaliteta, pa su mnogi lovci ostali zatečeni kada su im se nišani isključili u toku noćnog lova.

S obzirom da je ova pametna tehnologija brzo prihvaćena na američkom tržištu, to je bio okidač za kineske kompanije da ga osvoje proizvodnjom identičnih ali jeftinijih nišana. Međutim, ono što ovakve uređaje izdvaja iz ostalih jeste njihov loš kvalitet izrade, pa tako ne mogu da izdrže sve terenske uslove, pre svega hladnoću na kojoj njihov rad prestaje. Pored toga, loš kvalitet materijala od koga izrađuju nišane, garant su kvarova u šumskim terenskim uslovima.

Sviđa vam se ovaj članak? Podelite ga sa prijateljima, kliknite na “Share”!

- Želite da nam dojavite neku važnu novost iz sveta lovstva?     - Želite da predstavite neki nastupajući događaj u vašem lovačkom udruženju?     - Želite da prenesemo informacije o održanim manifestacijama i događajima čiji ste organizator ili učesnik?     - Želite da prenesemo vaše saopštenje za javnost?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Magazin Predator | Srbija lov | Lovci Srbije | Lovstvo.info | Muški portal | Prve.rs | Prve vesti-Showbizz portal | Posao u inostranstvu
Mmedia Mreža | Posao u inostranstvu | Radilica - Posao u Srbiji | Prve.rs | Prve vesti - showbiz portal