IMA LI KRAJA!? Prvi put u istoriji DOZVOLJEN LOV DRONOVIMA | Lovstvo.info - Lovački portal
Zanimljivosti

IMA LI KRAJA!? Prvi put u istoriji DOZVOLJEN LOV DRONOVIMA

LOV DRONOM – Vest stiže iz SAD-a, u krajnjem slučaju je užasavajuća! Bilo gde u svetu doneti ovakvu odluku totalni je idiotizam!

 


Dron za lov | Foto: ilustracija

 

Na Long Ajlendu (Long Island), nedaleko od Njujorka, američke vlasti, na čelu sa demokratama u senatu ove američke savezne države, donele su krajnje začuđujuću odluku – dozvoljen je lov divljači iz dronova.

Da podsetimo, dronovi su bespilotne letelice kojima se uz pomoć upravljača rukuje sa zemlje. Njihova upotreba u raznim segmentima iz dana u dan raste, a poznato je da se dronovi sa naoružanjem koriste unazad nekoliko godina. Svetski mediji su pre nekoliko godina izveštavali, da dronove koriste sirijski pobunjenici, kao i članovi Islamske države u ratu koji se tamo vodi. Međutim, iako su američki “lovci” širom SAD-a upotrebljavali ovakve naprave za lov, po provi put je to i legalizovano.

Inicijativa za legalizaciju dronova u lovu, pokrenuo je demokrata Stiven Englebright početkom prošle godine, a onda su to ove godine podržali i republikanci na čelu sa Filom Bojlom (Phil Boyle).

 

– Lov treba da ima određeni dostojanstven stepen odnosa čoveka prema divljim životinjama. Šanse za život treba da budu jednake, ne da budu okrenute protiv diljači. – izjavio je Bojl u februaru prošle godine, prenosi TupperLake.com . Međutim, kako je vreme prolazilo, a pritisci sa strane povećavali, on je promenio mišljenje, pa sada kaže kako je to neminovnost koja nikome ne šteti.

– U državi Njujork ima 6,1 miliona hektara parkova i šuma, pa tako divljač ima veliku šansu da preživi, zato treba omogućiti upotrebu dronova i izuzeti iz zakona ovu oblast kao protektorisanu. – kazao je sada “produhovljeni” Bojl.

 

Tako i bi, Senat je doneo odluku da je na teritoriji Njujorka dozvoljena uporeba dronova, uz nekoliko pravila i izuetaka. Prvo od tih pravila galsi da dron ne sme imati vojno naoružanje već lovačko, te da mu raspon elisa ne sme biti veći od 3 stope (malo manje od 1 metra). Država svakog trenutka elektronskim putem prati kretanje svakog drona i izdaje odluku za svakog lovca o upotrebi, a svaki ilegalni leteći objekat koji bude pronađen, automatski će biti skinu uz pomoć specijalnog “drona-grabljivice”. Za takav prestup, počinilac će biti lišen slobode, kao i ako u toku legalnog leta bude pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Standardi koje mora zadovoljavati dron za lov | Foto: tupperlake.com
Standardi koje mora zadovoljavati dron za lov | Foto: tupperlake.com

 

Bilo kako bilo, zakon ima dosta propusta i za evropske i regionalne uslove je u potpunosti neprihvatljiv, a takav lov potpuno stran i nepoznat. Takođe, nebezbedan i nije u duhu sa našim etičkim, duhovnim i tradicionalnim shvatanjima lovstva i lova. Divljač za nas nije meta, već živo biće, čija smrt nije zadovoljstvo već odraz poštovanja i vrednovanja višegodišnjih ulaganja u njeno postojanje. Divljač je za nas ukras prirode i lovišta, a lov odraz socijalnih odnosa i povod za druženje za dragim kolegama.

Čvrstao verujemo da se ovakva praksa neće desiti ni u jednoj državi u okruženju, jer bi to bio kraj najlepšeg elementa naših života.

Izvor/Foto: TupperLake.com

 

- Želite da nam dojavite neku važnu novost iz sveta lovstva?     - Želite da predstavite neki nastupajući događaj u vašem lovačkom udruženju?     - Želite da prenesemo informacije o održanim manifestacijama i događajima čiji ste organizator ili učesnik?     - Želite da prenesemo vaše saopštenje za javnost?

2 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Magazin Predator | Srbija lov | Lovci Srbije | Lovstvo.info | Muški portal | Prve.rs | Prve vesti-Showbizz portal | Posao u inostranstvu
Mmedia Mreža | Posao u inostranstvu | Radilica - Posao u Srbiji | Prve.rs | Prve vesti - showbiz portal