IZBOR POVOCA ZA PSA: Kako odabrati pravi povodac za pravu namenu | Lovstvo.info - Lovački portal
Kinologija

IZBOR POVOCA ZA PSA: Kako odabrati pravi povodac za pravu namenu

Držati psa na povocu i kontrolisati njegov rad, nije mala stvar, zato se njegovom izboru mora posvetit dosta pažnje.

 

 

Povodac za male pse

 

Na tržištu već duži niz godina postoji ogroman broj povodaca različitih proizvođača, kvaliteta i namene. Reko bi se da od tolikog izbora ne može da se pogreši. Da li je baš tako? Pretrpani smo raznim povocima od gurtni, metalnih pa do kožnih povodaca, i to uglavnom u radanjama gde nam nude povoce kineske proizvodnje, nedvoljno jake za psa, previše grube ili prosto loše izrade i služe samo za prodaju magle.

Povodac za pse za praćenje traga krvi

Većina ovakvih konvencionalih povodaca je univerzalna, i zato mnogo ljudi upravo i bira univerzalni povodac za psa. Uglavnom su to povoci u vidu gurtni ili lančića.

 

Pored klasičnih, univerzalnih radnih povodaca, kod nekih lovačkih pasa, koriste se i povoci za praćenje krvnog traga, kao i povoci koji imaju mogućnost automatskog puštanja. Ako svog psa vodite na izložbe, postoje i kraći povoci koji služe za ove namene.

Kožni povodac za lovačkog psa sa detaljem jelenskom roga
Kožni povodac za lovačkog psa sa detaljem jelenskom roga

Ako upitate stručnjake, koji se bave izradom povodaca, većina će reći da bez obzira na vrstu povoca i namenu za koju ga koristite, izbor pada na kožni povodac. Zašto? Koža je prirodan materijal i dozvoljava određenu komociju psu koga vodite, izdržljiv je materijal i neće vas izneveriti i u najtežim uslovima. Takođe, kožni povodac ima duži vek trajanja od ostalih materijala, a alke koje se koriste za povezivanje su znatno više štite psa od običnih.

 

Kada je u pitanju dužina povoca, najbolje je da ona bude srazmerna rasi i veličini psa, vrsti aktivnosti koju pas ima i terenskim uslovima u kojima se odvijaju. Najčešće dužine povodaca se kreću od 150 cm, 175cm, 225cm, pa sve do 7m, kod specijalnih povodaca.

Debljina povoca takođe zavisi od namene, i u zavisnosti od oblika, da li je on kružni ili četvrtast u prečniku, povodac za pse, može biti od 2-6mm u prečniku kod kružnih, dok je debljina četvrtastih oko 2mm a širina oko 2 cm.

Ako vam je potreban kvalitetan lovački povodac, možete ga potražiti ovde.

- Želite da nam dojavite neku važnu novost iz sveta lovstva?     - Želite da predstavite neki nastupajući događaj u vašem lovačkom udruženju?     - Želite da prenesemo informacije o održanim manifestacijama i događajima čiji ste organizator ili učesnik?     - Želite da prenesemo vaše saopštenje za javnost?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Magazin Predator | Srbija lov | Lovci Srbije | Lovstvo.info | Muški portal | Prve.rs | Prve vesti-Showbizz portal | Posao u inostranstvu
error: Zabranjeno je kopiranje! Pročitajte obavezno Uslove korišćenja u podnožju sajta!