JESTE LI SE ZAPITALI: Kako i kada su nastale lovačke puške? Evo odgovora! | Lovstvo.info - Lovački portal
Oružje

JESTE LI SE ZAPITALI: Kako i kada su nastale lovačke puške? Evo odgovora!

Lovačke puške svog pretka imaju u vojnom naoružanju. Isprva su vojne puške korišćene i za lov divljači. Koristili su ih uglavnom plemići i imućni građani Nemačke i drugih zapadnoevropskih država.

 

 

Evolucija puške kroz istoriju | Foto: lovstvo.info/ilustracija
Evolucija puške kroz istoriju | Foto: lovstvo.info/ilustracija

Pojava vatrenog oružja vezuje se za pronalazak baruta. Smatra se da je barut pronađen oko sredine 12. veka u Kini, a zatim su ga u 13. veku koristili Arapi, da bi potom stigao u Evropu.

Najstarije vatreno oružje za koje se zna potiče iz 1364. godine, što je čak 25 godina pre Kosovske bitke iz 1389. godine. Ovo oružje imalo je bronzanu cev, koja se na zadnjem kraju zatvarala, a na gornjoj površini je imala otvor kroz kojim se barutno punjenje palilo bakljom.

 

Oružje ove vrste punilo se sa prednjeg kraja cevi-nabijanjem. Sa zadnjeg kraja cev se završavala šupljim cilindrom u koji je bio uglavljen komad drveta. Ovaj drveni deo služio je za prislanjanje puške o rame kao što danas, kod modernog oružja, kundak služi istoj svrsi.

Berthold Schwarz pronalazač baruta | Foto: wikipedia
Berthold Schwarz pronalazač baruta | Foto: wikipedia

Prema istorijskim dokumentima, crni barut je pronađen veoma davno. Po svojoj prilici, za njega su znali kulturni narodi Istoka, pa se pretpostavlja se da nam je barut preko Arabljana stigao iz Kine. Međutim, tačni istorijski podaci otkriće crnog baruta vezuju se za 1320. godinu i ime monaha nemačkog porekla Bertolda Švarca.

Puške arkebuze | Foto: wikipedia

 

Puška kremenjača | Foto: Hunting History

Razvoj vatrenog oružja istorijski gledano bio je veoma postepen. Od teškog primitivnog oružja (,,arkebuze” I ,,muskete”), postepeno se prelazi na oružje manje težine, a sistem paljenja se poboljšava. Od prvobitnog paljenja bakljom i fitiljem, prelazi se na paljenjem kremenom – kremenjače, a tek otkrićem zapaljive smeše živinog fulminate (1774. godine, Francuz Bajen), način paljenja se iz osnove menja, a sve ovo oružje koje se punilo kroz usta cevi-nabijanjem postepeno će zameniti modernija puška koja već sadži pun metak i koja se puni sa zadnjeg kraja cevi.

 

Tada je nastala puška kakvu danas poznajemo, i ona je predstavljala osnovu za nastanak lovačkih pušaka. Ekspanzija proizvodnje lovačkog naoružanja počinje u 15. veku, a sigurno je najveći pečat u istoriji proizvodnje lovačkih pušaka ostavila austrijska porodica Fanzoj, koja je početkom 16. veka koja je svoju proizvodnju započela početkom 16. veka, a čiji brend se do danas održao.

Savremena Fanzoj lovačka puška | Foto: Fanzoj.com
Savremena Fanzoj lovačka puška | Foto: Fanzoj.com

Fanzoj puška se izrađuje od titana i najkvalitetnijih komada drveta sa Alpi, što ih sigurno izdvaja iz konkurencije koja se kroz vekove umnožavala širom sveta.

 

- Želite da nam dojavite neku važnu novost iz sveta lovstva?     - Želite da predstavite neki nastupajući događaj u vašem lovačkom udruženju?     - Želite da prenesemo informacije o održanim manifestacijama i događajima čiji ste organizator ili učesnik?     - Želite da prenesemo vaše saopštenje za javnost?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Zabranjeno je kopiranje! Pročitajte obavezno Uslove korišćenja u podnožju sajta!