LEKARI UPOZORAVAJU LOVCE: Nemojte ovo činiti tokom zimskog lova i lovačkih zabava! | Lovstvo.info - Lovački portal
Zanimljivosti

LEKARI UPOZORAVAJU LOVCE: Nemojte ovo činiti tokom zimskog lova i lovačkih zabava!

Poznato je da su lovci pravi gurmani, da uz bogat obrok polaze u lov, a da lov uvek završi zabavom sa odličnom trpezom. No, kako znamo, umerenost je neophodna u svemu. Grešimo li nekad u količini i vrsti hrane koju unosimo u organizam pre i posle lova?

 


 
Lekari savetuju lovce | Foto: freepik.com

 

Loading...

Sigurno je da svaki lov započinje lovačkim doručkom, i gotovo uvek su u pitanju suhomesnati proizvodi – kobasica, slaninica ili sirovo meso, pečeno na ražnju i vatri koja je tu da okrepi lovce pred polazak na teren. Kolika je količina hrane neophodna lovcu za uspešan boravak u prirodi, pešačenje i potragu divljači? Može li se preterati?

Ako uzmemo u obzir podatak Svetske zdravstvene organizacije, po kojoj se lov kao aktivnost ubraja srednje težak rad, kolorijska vrednost hrane koju osoba treba da unese u toku dana varira od 1200-3000 kcal, što zavisi od pola, zdravstvenog stanja osobe, kao i od starosti. Starije osobe bi trebale, u energetskom smislu, da unose manje količine hrane od mlađih. Takođe, žene unose manju količinu hrane od mušakaraca.

Loading...

Elem, vratimo li se lovačkom doručku, prosečna kalorijska vrednost 100 grama pečene slanine iznosi od 600-700 kcal, isto tolika masa lovačke kobasice u sebi sadrži energetsku vrednost od oko 400 kcal, dok sirovog mesa pečenog na vatri, oko 300 kcal. Sudeći prema ovim ciframa, trećinu dnevnog unosa za fizički napor kakav je lov, možete uneti prilikom doručka, ukoliko pojedete 100 grama neke od ovih namirnica. Sva hrana uneta preko ove mere može se negativno odraziti po zdavlje lovaca.

KAKO VELIKE KOLIČINE HRANE NEGATIVNO UTIČU NA LOVCE?

 

Prevelika količina hrane, uneta odjednom u organizam, kažu lekari, iziskuje duže varenje. Kako bi želudac nesmetano vario hranu, u njega se spušta krv iz mozga. Vrlo često lovci koji se pri tom kreću po neravnim i zaraslim terenima, neretko i dubokom snegu, mogu osetiti blagu vrtoglavicu i pospanost. Upravo je to posledica zbog koje može da dođe do povreda tokom lova, kao i loših procena o udaljenosti divljači ili kolega pored njih.

Pored toga, srčani bolesnici mogu imati dodatne probleme, jer kretanje iziskuje zamaranje, a srce se trudi da upumpa dovoljne količine krvi.

Takođe, upotreba alkohola se nikako ne preporučuje, niti je dozvoljena, iz svima dobro poznatih razloga.

 

Kada su u pitanju zabave nakon lova, odnosno kada se lovci opuste u toplim prostorijama, i kada občno otpočne uživanje u razgovoru, muzici i dobroj hrani. Tada takođe treba biti umeren u količini hrane, jer veće količine mogu izazavati prekomerno kretanje krvi kroz proširene sudove, a i kasni obedi nisu preporučljivi, naročito za starije lovce.

Izvor: dijeta.net/trčanje.rs/Lovstvo.info

- Želite da nam dojavite neku važnu novost iz sveta lovstva?     - Želite da predstavite neki nastupajući događaj u vašem lovačkom udruženju?     - Želite da prenesemo informacije o održanim manifestacijama i događajima čiji ste organizator ili učesnik?     - Želite da prenesemo vaše saopštenje za javnost?

Loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Magazin Predator | Srbija lov | Lovci Srbije | Lovstvo.info | Muški portal | Prve.rs | Prve vesti-Showbizz portal | Posao u inostranstvu
Mmedia Mreža | Posao u inostranstvu | Radilica - Posao u Srbiji | Prve.rs | Prve vesti - showbiz portal