LOV DIVLJE SVINJE: Izbor puške za lov - Koju pušku i kalibar izabrati | Lovstvo.info - Lovački portal
Divljač, Oružje

LOV DIVLJE SVINJE: Izbor puške za lov – Koju pušku i kalibar izabrati

Lov divlje svinje je sigurno najpopularnij lov na našim prostorima, što se može pripisati njenoj brojnosti i atraktivnosti lova.

 


Izbor puške za lov divlje svinje | Foto: flickr.com
Izbor puške za lov divlje svinje | Foto: flickr.com

Veličina divlje svinje i naseljenost gotovo svih lovišta širom Balkana, dovoljan su pokazatelj želje naših lovaca da je love. Međutim, kako živimo u tranzicionim uslovima, i novac uvek biva problem za izbor najsitnijih stvari, mnogo lovaca nema šansu za odabir skupih pušaka, kao i odabir puške samo za ovaj lov. Iako bi bilo poželjno da lovac ima bar 2-3 različite puške za različite načine lova, to ipak nije uvek slučaj.

Karabin za lov divlje svinje – Izbor

 

Karabini se najčešće koriste za lov divlje svinje, i to uglavnom sa čeke. Ovakav karabin najčeće treba da ima optički nišan, a puška i nišan da budu upucani. Razdaljine sa kojih se treba gađati divlja svinja, ne treba da prelazi 200-300 metara, iako lovci u ovom lovu gađaju divljač i na većim udaljenostima, što ne može garantovati preciznost i učinkovitost pogotka. Kalibar koji se koristi za ovaj nije od presudnog značaja, s obzirom da puška ima oslonac.

Dakako, ne treba prelaziti uobičajene granice, pa kalibar karabina treba da odgovara terenskim uslovima, udaljenosti na kojoj se puca i veličini željene divlje svinje koju lovimo. Jedan od čestih slučajeva koji naši lovici neretko čine u lovu divlje svinje, jeste upotreba prerađenih vojnih pušaka u kalibru 7.62×39 i kalibru 8×57. Ovo nije poželjno, ali se prosto dešava.

 

Iako je lov divlje svinje sa čeke veoma čest, mnogo lovaca više preferira lov divljih svinja pogonom. Ovaj lov odlikuju pre svega manje udaljenosti sa kojih se puca, koje vrolo često mogu biti i samo nekoliko metara. U ovom slučaju treba izabrati veće kalibre. Lovci za ovaj način lova najčešće koriste kalibar .308 Win, 30-06…

 

Lov divlje svinje sačmarom – Izbor

 

Zakon o divljači i lovstvu dozvoljava lov divlje svinje puškama sa neolučenim cevima, međutim većina lovaca izbegava lov divljih svinja sačmom, sem kada je to jedina mogućnost, jer smatraju da je upotreba sačme daleko nepreciznija od upotrebe karabina. Mnogi lovci se vode mišlju da je sačma razlog čestog ranjavanja svinja, koje vrlo često ne podlegnu podlegama. Sa druge strane lovci koji preferiraju sačmu u lovu divlje svinje, najčeće koriste za to sačmu od 8.5 koja ima u patroni 9 komada.

Lov divlje svinje kombinovanim puškama – Izbor

Za mnoge lovce je upotreba kombinovanih pušaka najbolji izbor, i vrlo često posežu za ovom varijantom kada biraju oružje za lov divlje svinje. Vrlo česta je upotreba pušaka u kalibru 12 i 7.65R

Ono što većina lovaca u poslednje vreme praktikuje, je upotreba poluautomatskog oružja za lov divlje svinje, iako je mišljenja mnogo i pojedini lovci, naročito stariji, smatraju da je lov ovakvim oružjem neetički i da ga treba izbegavati, činjenice su da je ono sveprisutno. Prednosti ovih pušaka se ogleda u tome što omogućavaju više uzastopnih hitaca, pa su naročito omiljene lovcima koji love divlju svinju pogonom.

Koju pušku vi koristite za lov divlje svinje i u kom kalibru?

- Želite da nam dojavite neku važnu novost iz sveta lovstva?     - Želite da predstavite neki nastupajući događaj u vašem lovačkom udruženju?     - Želite da prenesemo informacije o održanim manifestacijama i događajima čiji ste organizator ili učesnik?     - Želite da prenesemo vaše saopštenje za javnost?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Magazin Predator | Srbija lov | Lovci Srbije | Lovstvo.info | Muški portal | Prve.rs | Prve vesti-Showbizz portal | Posao u inostranstvu
Mmedia Mreža | Posao u inostranstvu | Radilica - Posao u Srbiji | Prve.rs | Prve vesti - showbiz portal