LOV DIVLJIH SVINJA SA GONIČIMA: Iskustva i pravilna obuka pasa | Lovstvo.info - Lovački portal
Kinologija

LOV DIVLJIH SVINJA SA GONIČIMA: Iskustva i pravilna obuka pasa

Pošto se brojno stanje divljih svinja zadnjih godina povećava u skoro svim brdsko-planinskim lovištima sada ću nešto napisati i na tu temu.

 

 

 

Neophodnost obučenih pasa kao efikasnih pomoćnika naročito se iskazuje u lovovima dok sniježni pokrivač nije prekrio lovište. Za lov divljih svinja upotrebljavaju se psi iz svih autohtonih rasa Ex Jugoslavije zatim brak jazavičari i zadnjih godina slovački kopovi, koji imaju afinitet za crnu divljač. Obično se oštri psi uspješno obučavaju za ovu vrstu lova.

Pošto je oštrina pasa i genetski nasledna osobina već su kod pojedinih odgajivača stvorene i krvne linije iz kojih se skoro sa sigurnošću stvaraju “svinjari”. Iako je nabavka šteneta kod takvih odgajivača malo veći finansijski izdatak, obično se to brzo zaboravlja i nadoknađuje zadovoljstvom koje nam pruža odgoj lijepog i radnog šteneta.

Pošto mnogi vlasnici mladih goniča ne žive u blizini lovišta sa divljim svinjama oni su prinuđeni da svoje pse obučavaju i u gateru.

Obuka mladih pasa u gateru počinje sa uzrastom od 7-8 mjeseci pošto je pas završio osnovnu obuku (dolazak na poziv, vođenje na povodcu i voženje u automobilu). Prvi kontakt mladog psa treba da bude sa sitnijom divljom svinjom. Ukoliko mladi pas ne pokaže zanimanje treba ga podstaći sa starijim psom koji dobro oblajava i radom u paru. Puštanje psa u gater treba kombinovati sa izvođenjem mladog psa u lovište, obučavati ga da samostalno pretražuje teren uz odvikavanje od gona srneće divljači.

Iako je i danas brojno stanje srneće divljači nedopustivo nisko u pojedinim lovištima dužnost vlasnika goniča je da njegovi psi ne progone i uznemiravaju ovu divljač. Često se dešava da i dobro isplanirani lovovi ne uspiju jer neki pas podigne srne i za sobom povuče sve goniče. Zbog ovakvih scena lovovođe treba da zabrane uvođenje u lovište pasa koji danonoćno progone srne.

Sa jednim “svinjarom” može uspješno loviti i veća grupa lovaca i obično je taj pas vrednijini od silnih džipova i skupocjenih pušaka.

Pas svinjar ne bi trebao dugo da goni divlje svinje jer on većinu posla odradi dok ih pronađe i oblajava, dok mu neko ne pripomogne sa puškom. Nezaboravni su trenutci isčekivanja i veselje kada čujemo duboki ravnomjerni glas u mjestu psa kome vjerujemo. Grupa oštrih pasa često rastjera čopor, pa više lovaca ima priliku za odstrel.

Psi koji dobro poznaju lovište nastoje najkraćim putem stići do poznatih im ležišta divljih svinja. Ležišta su obično u gusto zaraslom terenu na južnoj strani u zavjetrini.

Stari vepar samac se vrlo teško istjeruje iz gustiša i ukoliko oblajavanje potraje vlasnik pasa treba oprezno prilaziti tom mjestu. Obično vepar u toj prilici svu svoju pažnju posvećuje psima pa mu se uz povoljan vjetar može prikrasti blizu. Tada treba biti oprezan jer razjaren, često napada i lovca a manevrisanje sa puškom u šikari je vrlo ograničeno. Nerijetko u šikari može biti oblajavan i medvjed, pa onaj koji se prikrada mora biti na sve spreman. Eventualno ranjenu divlju svinju na čeki treba usmrtiti prije stizanja pasa, jer su psi u takvim situacijama razjareni i manje oprezni. Vrlo oštri psi najčešće ne dočekaju duboku starost a nošenje pribora za prvu pomoć mnogim psima može spasiti život.

Autro: Miladin Božić

- Želite da nam dojavite neku važnu novost iz sveta lovstva?     - Želite da predstavite neki nastupajući događaj u vašem lovačkom udruženju?     - Želite da prenesemo informacije o održanim manifestacijama i događajima čiji ste organizator ili učesnik?     - Želite da prenesemo vaše saopštenje za javnost?

One Comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Zabranjeno je kopiranje! Pročitajte obavezno Uslove korišćenja u podnožju sajta!