MAMCI ZA SRNDAĆA: Vrste, karakteristike, način upotrebe i zakonske dozvole! | Lovstvo.info - Lovački portal
Divljač

MAMCI ZA SRNDAĆA: Vrste, karakteristike, način upotrebe i zakonske dozvole!

Upotreba mamaca u lovu srndaća je veoma rasprostranjena u svetu, Evropi, ali i regionu. Postoji nekoliko različitih tipova mamaca koje se koriste za tu namenu, a mi ćemo predstaviti nekoliko najčešćih.

 


 
Mamci za divljač | Foto: ilustracija Lovstvo.info

Mnogi lovci upotrebu mamaca u lovu srndaća smatraju neetičkom, a u mnogim zemljama zakon reguliše upotrebu ovakvih sredstava. Najčešće upotrebljavani mamci koji rade na hranidbenom stimulansumamci na bazi prirodnog  i sintetičkog urina, koji u sebi sadrže hormone, feromone i različite materije koje simuliraju efekte u doba parenja srndaća. Takvi mirisi ih privlače, a najčešće su izrađeni u vidu gelova, raspršujućih tečnosti ili dimnih štapića.

Loading...

SAMO ZA DIVLJU SVINJU – Najbolja vabilica za mobilne telefone!

Loading...

Aktuelni Zakon o divlaji i lovstvu u Srbiji, svojim članom 76. stavom 3, zabranjuje upotrebu reflektora (farova), baklji i drugih veštačkih svetlosnih izvora (osim u lovu na divlju svinju, vuka, šakala i lisicu), aeronautičkih mašina, ogledala, elektronskih uređaja, audio uređaja i živih mamaca, kao i upotrebu hrane sa omamljujućim sredstvima tokom lova. Kako se vidi iz ovog člana, Zakon nije u potpunosti jasno precizirao upotrebu sredstava kakvi su mamci na bazi urina, a koji su se u prethodnih nekoliko sezona, posredstvom različitih tokova, koristili prilikom lova srneće divljači. Mnogi lovci nisu sigurni da li je to dozvoljeno ili ne, a sumnju dodatno povećava i činjenica da je u regionu, u potpunosti dozvoljena upotreba ovakvih materija /npr. u Hrvatskoj i BiH/.

Mamci za srndaća

SAMO ZA SRNEĆU DIVLJAČ – Najbolja vabilica za mobilne telefone!

Iskustvo u zapadnoj Evropi, najviše u Nemačkoj je pokazalo da najbolji efekat na primamljivanje srneće divljači ostvaruju mamci na bazi fermentisanog voća, koji u sebi sadrže voćne šećere, kakve prirodno srneća divljač može pronaći u mladim lisnim pupoljicma većine biljaka. Pored toga, naučnici u SAD-u i Kanadi, su razvili posebne mineralne stene i dodaci soli u solištima, koje u sebi sadrže identične voćne šećere, a njihova upotreba se pokazala neverovatno efikasnom u lovu srndaća.

Pored ovih mamaca, čiji efekat počiva na hranidbenom stimulansu, postoje i preparati koji se odnose na seksualnu stimulaciju i izazivanje polnog nagona. Javljaju se u nekoliko oblika:

1. Tečni urin –  prirodni ili veštački /sintetički/ urin upakovan za ove namene najčešći je mamac koji se koristi u lovu na srndaća. Ovakvim preparatima je dodatno uvećan procenat posebnih hormona i feromona koji mirisnim receptorima ove divljači daje signal za parenje. Vrsta ovog preparata se razlikuje u zavisnosti od toga kakvog srndaća lovimo. Neki proizođači su čak proizveli identične peparate za lov srna.

2. Gel urin – u pitanju je uglavnom sintetička materija koja izaziva seksulano draženje kod jedinki ove divljači, a nanosi se najčešće na grane, stabla ili travu kojom je prošla srneća divljač. Takođe, primarno postoji za mužjaka – srndaća, ali se mogu pronaći i gelovi za lov srna.

3. Sprej mamac za srndaća – Predstavlja tečni, mirisni mamac za srneću divljač proizveden  supstance identične onima koje se nalaze u prirodi. Iziskuje redovnu i višednevnu upotrebu na drveću, žbunju i sličnim mestima gde se kreće srneća divljač.

- Želite da nam dojavite neku važnu novost iz sveta lovstva?     - Želite da predstavite neki nastupajući događaj u vašem lovačkom udruženju?     - Želite da prenesemo informacije o održanim manifestacijama i događajima čiji ste organizator ili učesnik?     - Želite da prenesemo vaše saopštenje za javnost?

Loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Magazin Predator | Srbija lov | Lovci Srbije | Lovstvo.info | Muški portal | Prve.rs | Prve vesti-Showbizz portal | Posao u inostranstvu
Mmedia Mreža | Posao u inostranstvu | Radilica - Posao u Srbiji | Prve.rs | Prve vesti - showbiz portal