MILIONI EVRA PROLAZE PORED NAS: Evo kako da svi zarade od lovnog turizma! | Lovstvo.info - Lovački portal
Srbija, Vesti

MILIONI EVRA PROLAZE PORED NAS: Evo kako da svi zarade od lovnog turizma!

Da lovni turizam Srbije nije razvijen u meri koju su dostigli drugi vidovi turizma i vrapci na grani znaju. Može li se tu išta promeniti u narednom periodu?
Lovni turizam i milionske zarade | Foto: josavac.hr
Lovni turizam i milionske zarade | Foto: josavac.hr

Posmatrajući statističke podatke, godišnji prihodi od celokupnoe turističke ponude koje ostvari Srbija procenjuju se na oko milijardu evra. Zarada od lovnog turizma, meri se samo hiljadama. Slična je situacija i u BiH, dok Hrvatska beleži malo veće prihode od oko 200 miliona evra godišnje.


 

S druge strane, uzmemo li u obzir podatke iz susedne Mađarske, njeni prihodi samo od lovnog turizma iznose oko 1,5 milijardu evra godišnje. Ovde nešto nije u redu! Kako je moguće da nama susedna zemlja ostvaruje toliku dobit, dok su kod nas ovi prihodi apsolutno minimizirani?

Praksa je pokazala, da prosečni lovac tokom svog boravka, koji obično nije kraći od tri ili četiri noćenja, izdvoji oko 2.800 evra, za razliku od ostalih turista, koji u proseku potroše oko 135 evra za isti vremenski period. Reklo bi se da su lovci-turiste zapravo zlatne koke! Pored novca koji ostave za sam smeštaj, ulazak u lovište i odstreljenu divljač, profit mogu da ostvare i prevoznici od aerodroma do mesta lova, zatim prevoznici na terenu, kao i uzgajivači pasa ili majstrori prepariranja i obrade trofeja. Zašto onda ovo nije iskorišćeno kod nas?

 

Kako je za Televiziju N1 izjavio Bogdan Srejić, vlasnik agencije za lovni turizam iz Velike Britanije, koji odlično poznaje stanje u lovnom turizmu evropskih zemalja, glavni problem leži u državnom aparatu. On smatra da su velike površine zemljišta u Srbiji neiskorišćene, i praktično puste. Sela i stanovništvo su nestali, pa takve terene treba pametno iskoristiti.

Takođe, Srejić se osvrnuo i na stanje u lovačkim udruženjima, jer smatra da većina zapravo radi bez ikakvih prihoda – volonterski, i jako loše, ali je za to opet kriv zakonodavac, jer ne dozvoljava davanje lovišta u koncesijske zakupe, naročito na mestima koja su praktično podivljala. Zato porizvodnja divljači i popunjavanje terena moraju biti prioritet, a osnovu za to moraju dati udruženja, jačom unutrašnjom kontrolom i snažnijim delovanjem na polju lovnog turizma.

 

Pored stavki koje je naveo naš zemljak iz Britanije, mnogi stručnjaci uočavaju da problematika nastaje i u nedovoljnom interesu samih rukovodioca udruženja u cilju privlačenja novih korisnika, boljom prezentacijom svojih kapaciteta kroz dostupne promotivne kanale. O jednom takvom smo pisali ranije, a to je organizacija Lovni turizam Srbije, koja pokušava da objedini ponudu svih lovačkih udruženja u Srbiji kroz zajednički nastup na domaćem i inostranom tržištu. Više ovde.

 

Takođe, potrebno je ostvarivanje bolje saradnje između udruženja i podsticaj nadležnih saveza ka proračunatom usmeravanju i kontroli trošenja budžetskih sredstava, namenjenih za povećanje i poboljšanje fonda divljači, jer bez kvaliteta i kvantiteta divljači u lovištima svaka zamisao o zaradi pada u vodu.

- Želite da nam dojavite neku važnu novost iz sveta lovstva?     - Želite da predstavite neki nastupajući događaj u vašem lovačkom udruženju?     - Želite da prenesemo informacije o održanim manifestacijama i događajima čiji ste organizator ili učesnik?     - Želite da prenesemo vaše saopštenje za javnost?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Magazin Predator | Srbija lov | Lovci Srbije | Lovstvo.info | Muški portal | Prve.rs | Prve vesti-Showbizz portal | Posao u inostranstvu
Mmedia Mreža | Posao u inostranstvu | Radilica - Posao u Srbiji | Prve.rs | Prve vesti - showbiz portal