NAJPOPULARNIJI TERENAC NA OVIM PROSTORIMA: Evo kako je i zašto nastala LADA NIVA i kakao se razvijala! Ove STVARI NISTE ZNALI! | Lovstvo.info - Lovački portal
Automobili

NAJPOPULARNIJI TERENAC NA OVIM PROSTORIMA: Evo kako je i zašto nastala LADA NIVA i kakao se razvijala! Ove STVARI NISTE ZNALI!

Lada Niva – Od nastanka pa do danas Lada Niva bio je i ostao najbolji jeftini terenac na svetu

Lada Niva | Foto: printscreen YouTube

Jedan od najvećih dokaza koliko je pogrešna zabluda po kojoj su vozila iz nekadašnjeg istočnog bloka bila tehnološki zaostale kopije zapadnih, Lada Niva, znana i kao VAZ-2121, ušla je u serijsku proizvodnju pre 40 godina, 5 april 1977.


 

Bio je to prvi kompaktni terenski automobil sa samostalnom karoserijom i nezavisnim prednjim oslanjanjem, inspirisan Suzuki Vitara i trenutnom scenom malih SUV i crossover vozila. Još fascinantnije je da se takav automobil pojavio kao prvi nezavisni fabrički model koji se počeo raditi manje od decenije ranije, a Fiatova vozila modifikovana za ruske uslove.

Nastanak Lade Nive inspirisao je 1970. posetu fabrici predsednika Saveta ministara SSSR-a Alekseja Nikolajeviča Kosigin, koji je uz pohvale viđenom uputio i jednu primedbu, zapravo klasičnu komunističku floskulu. Primetio je da su svi tadašnji Ladini modeli zapravo namenjeni građanima i da je neophodno da se razvija i model koji odgovara zanemarenim sovjetskim seljacim. Zvučalo je kao komanda, a nakon sedam godina razvoja, postalo je senzacija. Dimenzije su 3740 x 1680 x 1640 mm, a težina praznog vozila je 1150 kg.

Lada Niva | Foto: printscreen YouTube

Prednje vešanje je nezavisno sa viljuškama, spiralnim oprugama i teleskopskim hidrauličnim amortizerima, dok su pozadi spiralne opruge, Panhard poluga i teleskopski hidraulični amortizeri. Prednji deo kočionog diska, zadnjeg bubnja, hidrauličnog, regulatora i servo vakuuma. Mehanička ručna kočnica deluje na zadnjim točkovima. Kvačilo je suvo jednokratno i menjač ima četiri brzine. Uključen je dvostepeni menjač sa blokadom diferencijala.

Nažalost, uprkos željama konstruktora, menjač i reduktor su fizički odvojeni, a dodatno je kardansko vratilo izvor buke, koja je bila najčešći prigovor zapadnih kupaca i novinara. No ono najbitnije, terenske sposobnosti, bilo je i ostalo sjajno, na samom vrhu klase, te je onima koji terenska vozila koriste za uistinu teške terene Niva, čak i ako nema čvrstu šasiju, do danas je jedan od prvih izbora.

Lada Niva je svuda prepoznata, pa  je prodata u više od sto zemalja na svim kontinentima, a uživao je posebnu popularnost u Brazilu. Kolike je visine postigao ovaj automobil, koji ni u četrdesetoj ne pokazuje znake umora, najbolje pokazuju 2 svojevremeno svetska rekorda u nadmorskoj visini dostignutom automobilom: 1998. je došla do baznog logora pod Mont Everestom na nadmorskoj visini od 5200 m, a 1999. se dovezla na Tibetski ravnjak u Himalajima, na čak 5726 m.

Kod nas je Lada Niva stigla na tržište kasno, tek početkom 1980-ih, jer su devize sa Sovjetima bile važnije. Jedan od razloga za svjetsku popularnost nesumnjivo je sjajna sportska dostignuća napravljena u prvim godinama proizvodnje.

Lada Niva | Foto: printscreen YouTube

Do 1980. godine došao je na treće mesto na relikvijama Pariz i Dakar, au sledeća dva izdanja u drugu. Bio je još bolji u drugim afričkim relikvijama, snimanju pobede u Alžiru i Atlasu, kao i u Relief faraonu. Na žalost, fabrike nisu pružali nikakvu podršku, svi su ih napravili zapadnjaci. Samo jedan motor je bio dostupan do 1993. godine, ali je na nekim tržištima ponuđen i 1.3 litarski model.

Ime Niva bukvalno znači “polje”, ukazujući na prvobitnu svrhu vozila za seljake; nikad komercijalizovana amfibijska verzija ne treba nositi naziv ‘Reka’. Licencno sastavljana u Ukrajini, Kazahstanu, Rumuniji, Grčkoj, Jordanu, Urugvaju (pod imenom Bognor Diva) i Ekvadoru, neprikosnoveni je svetski bestseler.

Preko dva miliona Niva je proizvedeno do danas, jubilarni je primerak sišao s trake 12. marta 2013. Praktičan prtljažnik sa preklopnom zadnjom klupom dobro dođe lovcima i poljoprivrednicima, ali glavna zamerka, visok rub, uklonjena je tek 1993. redizajnom. Do 1993. godine postojao je samo jedan fabrički model, iako su dileri na Zapadu radili na verzijama, uključujući i kabriolete. Zatim je došao samo redizajn, a 1,6-litarski motor sa karburatorom zamenjen je novim 1.7-litarskim injektorom.

Model sa 5 vrata?

Postojao je i model sa 5 vrata sa dužom međuosovinskom osnovom, kao i niz različitih varijanti karoserije i motora, uključujući i dizel motore, pa čak i električne. Fabričke etikete su takođe promenjene. Obično ih poznajemo samo sa slikama, jer se uvozi samo klasični model.

Lada Niva sa 5 vrata | Foto: printscreen YouTube

VAZ je 1990-ih razvio moderniji i osetno veći SUV, a u završnoj fazi se u projekat uključio i General Motors, pa je automobil postao poznat kao Chevrolet Niva. U Rusiji je izuzetno popularan, najprodavaniji SUV, ali je skromno izvezen u zemlje bivšeg CIS-a, iako je bio skuplji od “obične” Nive.

- Želite da nam dojavite neku važnu novost iz sveta lovstva?     - Želite da predstavite neki nastupajući događaj u vašem lovačkom udruženju?     - Želite da prenesemo informacije o održanim manifestacijama i događajima čiji ste organizator ili učesnik?     - Želite da prenesemo vaše saopštenje za javnost?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Magazin Predator | Srbija lov | Lovci Srbije | Lovstvo.info | Muški portal | Prve.rs | Prve vesti-Showbizz portal | Posao u inostranstvu
Mmedia Mreža | Posao u inostranstvu | Radilica - Posao u Srbiji | Prve.rs | Prve vesti - showbiz portal