NAPAD DIVLJE SVINJE: Šta se dešava kada "ZVER" pogledate oči u oči!? Trebali se plašiti!? | Lovstvo.info - Lovački portal
Boravak u prirodi, Divljač

NAPAD DIVLJE SVINJE: Šta se dešava kada “ZVER” pogledate oči u oči!? Trebali se plašiti!?

Gotovo sve, pa i najkrvoločnije divlje životinje, kada ih iznenadi čovek, beže glavom bez obzira. Ovo scakako važi i za divlje svinje! Da je lovac u prirodi bezbedan kada se nađe blizu od ove divljači? Jeste ili nije? Ako nema provokacije divlja svinja nije opasna po lovca!

Napad divlje svinje na čoveka | Foto: Marjan Vukašinović

Veliku opasnost po lovca predstavljaju teško ranjene divlje svinje, krmače koje se brinu o svom podmlatku… Ranjene divlje svinje koje nisu pale odmah posle pucnja, već se odvuku  do nekog skrovišta i prilegnu. Ako osete da su progonjene, a nemaju snage da pobegnu, skriće se pored svojih tragova. U stanju su da propuste gonioca i da ga napadnu s leđa! Ako znamo da se ranjena svinja najradije sakriva u čestar, kupinjar ili trskar, gde je vidljivost mala, a nema gde lovac ni da se okrene, onda je traganje za njom opasno. U tom poslu najsigurniji pomoćnici su kerovi. Oni, ne samo da otkrivaju na vreme ranjenu divlju svinju, nego skreću pažnju na sebe, a to znači da je lovac bezbedan.


 

Zbog toga bez dobrog psa opasno je goniti ranjenu divlju svinju, jer više je nego sigurno da teško ranjena zver nikada neće zaleći na čistinu, već u najveći gustiš. A, šta  ako lovac u tim situacijama nema psa? U tom slučaju sigurnije je sačekati dva – tri sata, pa krenuti za tragom. Za to vreme krmača ili vepar će uginuti ili toliko iskrvaviti da neće biti u stanju da ugrozi lovca.

Zavisno od pola, ranjena divlja svinja različito reaguju. Vepar, krčeći put, ukoliko može da se kreće,  natrči jednom i prolazi. Ako čovek uspe da odskoči, vepar će „proguditi“ jer nema veliku sposobnost manevrisanja. Krmača je znatno opasnija! Nastoji da obori čoveka, a onda stoji nad njim, grize ga i kida.

Divlja svinja u napadu | Foto: printscreen YouTube

Divlje svinje su poznate kao brižne majke i veoma su opasne kada imaju podmladak. Zato lovci moraju biti posebno oprezni prilikom prolećenog kretanja kroz lovište i akcija na smanjenju predatora, koje organizuju u to doba godine. Čuvajući mlade, divlja krmača zna napasti i pojuriti lovca, čak i u ograđenom lovištu. Zbog toga treba izbegavati gustiše, trstike i šume gde se pouzdano zna da ima divljih svinja, koje tu stalno borave, a, takođe, tuda treba izbegavati i prolaz i tumaranje. Dovoljno je obilaziti ivice šuma, trstika i kanala, jer je tada znatno manja mogućnost za susret sa divljom svinjom, koji nije ni malo prijatan, upravo iz razloga što razjarena majka može naneti opasne povrede po život lovaca ili pasa.

Naravno, nije moguće  predvideti sve slične situacije pa dati savete lovcima o ponašanju. Zbog toga svaki lovac mora da bude oprezan i u svako doba spreman da reaguje zavisno od situacije. U tome je uostalom i draž lova. Opasnost u svakoj situaciji, prisebnost, iskustvo, veština i precisnost u gađanju, smanjiće opasnosti od ranjene divlje svinje na minimum.

Izvor

- Želite da nam dojavite neku važnu novost iz sveta lovstva?     - Želite da predstavite neki nastupajući događaj u vašem lovačkom udruženju?     - Želite da prenesemo informacije o održanim manifestacijama i događajima čiji ste organizator ili učesnik?     - Želite da prenesemo vaše saopštenje za javnost?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Magazin Predator | Srbija lov | Lovci Srbije | Lovstvo.info | Muški portal | Prve.rs | Prve vesti-Showbizz portal | Posao u inostranstvu
Mmedia Mreža | Posao u inostranstvu | Radilica - Posao u Srbiji | Prve.rs | Prve vesti - showbiz portal