Ovim namirnicama ne smete NIKAKO hraniti lovačke pse! Evo i zašto! | Lovstvo.info - Lovački portal
Kinologija

Ovim namirnicama ne smete NIKAKO hraniti lovačke pse! Evo i zašto!

Većina lovaca svoje pse hrani prirodnom hranom, dok granularni oblik dolazi u obzir uglavnom u juvenilnom periodu razvoja psa.

Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com

Ovo nikako nije greška, jer prirodna hrana psu može dati dovoljno bitnih elemenata, međutim, neretko se može pribeći i kupovini gotove hrane za lovačke pse, i to nikako nije problem, jer upravo prirodna hrana u velikim količinama, loše raspoređena u toku dana ili pak loše spravljena, može da prouzrokuje razne akutne, a neretko i hronične poremećaje našeg psa.


 

Ako uzmemo u obzir prirodnu hranu, njeno doziranje i sastav nikako ne sme biti prepušteno slučajnosti. Na tu činjenicu ukazuje većina veterinara, i zato savetuju vlasnicima lovačkih pasa da se detaljno rapistaju za pirodu ishranje rase koju gaje.

Bilo kako bilo, ove stvari ne smete nikada dati svom psu, ukoliko ga volite!

  1. Sirovo svinjsko meso (jer su svinje prenosnici Aujeckijeve bolesti koja je smrtonosna za pse).
  2. Termički obrađene kosti (zbog toga sto je krtost kostiju već na 50°C dva puta veća nego na telesnoj temperaturi). Sirove kosti su bezbedne (osim svinjskih). Treba voditi računa da ne budu šuplje kosti.
  3. Velike količine džigerice (džigerica je prepuna dobrih stvari ali ne sme mnogo da se daje jer može da dođe do hipervitaminoze(vitamin A) tako da jednom nedeljno bi bilo optimalno).
  4. Peciva (sadrže pekarski kvasac, koji nije zdrav za psa kao pivski kvasac). Peciva sadrže i neke aditive za čuvanje svežine (omogućavaju im “dugotrajnost” na veštački način), tako neki pekari drže pecivo dva do tri, pa onda pokušavaju da ga “udome” za tov svinja i druge stoke – “da se ne baci”. Ishrana ovakvom hranom stvara izuzetno kiselu sredinu u želucu životinja ,tako da je česta pojava gastritisa , čira, a može rezultirati i fatalnim ishodom).
  5. Crni luk (sirov, kuvan ili u prahu, sadrzi sulfokside i disulfide koji mogu da oštete krvne ćelije i izazovu anemiju).
  6. Grožđe i suvo grožđe
  7. Čokolada, čaj, kafa i drugi proizvodi sa kofeinom (sadrzѕe kofein, teobromin ili teofilin, koji mogu da budu jako toksicni i pogadjaju srce i nervni sistem).
  8. Alkoholna pića i jela koja u sebi imaju alkohol (mogu da izazovu trovanje, komu i smrt).
  9. Mleko (neki odrasli psi nemaju dovoljne količine enzima laktaze, koja laktozu iz mleka razlaže na proste šećere i čini ih dostupnim organizmu. Nesvarena laktoza remeti crevnu mikrofloru i dovodi do nadutoszi, dijareje i poremećaja varenja. Najbolje bi bilo koristiti specijalna mleka koja u sebi ne sadrže laktozu ili davati druge nlečne proizvode koje psi konzumiraju bez problema: sir, jogurt, surutku…).
  10. Hrana bogata šećerom (dovodi do gojaznosti, problema sa zubima, dijabetesa i svih problema koje dijabetes sa sobom nosi).

Delovi teksta preuzeti sa foruma PrirodaPasa

- Želite da nam dojavite neku važnu novost iz sveta lovstva?     - Želite da predstavite neki nastupajući događaj u vašem lovačkom udruženju?     - Želite da prenesemo informacije o održanim manifestacijama i događajima čiji ste organizator ili učesnik?     - Želite da prenesemo vaše saopštenje za javnost?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Magazin Predator | Srbija lov | Lovci Srbije | Lovstvo.info | Muški portal | Prve.rs | Prve vesti-Showbizz portal | Posao u inostranstvu
Mmedia Mreža | Posao u inostranstvu | Radilica - Posao u Srbiji | Prve.rs | Prve vesti - showbiz portal