POREZ NA PSE?! Hoćemo li i mi plaćati 100 EVRA godišnje državi od 1. januara? | Lovstvo.info - Lovački portal
Kinologija

POREZ NA PSE?! Hoćemo li i mi plaćati 100 EVRA godišnje državi od 1. januara?

Vlasnici pasa u Hrvatskoj mogli bi od 1. januara 2017. godine da plaćaju za svoje ljubimce porez državi, a na društvenim mrežama već se povela diskusija o tome da je slična stvar moguća i u Srbiji, Bosni…


 

Vlasnici pasa u Hrvatskoj mogli bi od 1. januara 2017. godine plaćati za svoje ljubimce porez državi od 100 eura. Naime, država planira do toga datuma da donese Zakon o zaštiti životinja, a upravo je ovakva odredba sastavni deo tog predloga.

Da li će ova inicijativa dobiti zeleno svetlo i postoji li mogućnost da se, nakon Hrvatske slična inicijativa pojavi i u Srbiji i Bosni videće se narednih dana i meseci, tek na društvenim mrežama već se povela diskusija o neophodnosti zaštite životinja na neki drugi način, a ne uvođenjem poreza koji će pasti na teret onih koji brinu o životinjama.

Javna rasprava o predlogu zakona je završena, a Ministarstvo poljoprivrede još uvek objedinjuje komentare. Ukoliko se država odluči da uvede ovaj porez, on bi mogao da zahvati oko 350.000 ljudi, koliko je registrirano vlasnika pasa.

Branka Buković-Šošić, načelnica  Odeljenja za zaštitu životinja u Ministarstvu poljoprivrede, smatra da bi uvođenje ovakvog poreza poslalo poruku vlasnicima pasa da treba da osiguraju kontrolu razmnožavanja svojih ljubimaca.

Na primeru u Austriji i Nemačkoj u postoji sličan porez, ali je on u nadležnosti Ministarstva finansija, a ne poljoprivrede.

Izvor: Telegraf.rs

- Želite da nam dojavite neku važnu novost iz sveta lovstva?     - Želite da predstavite neki nastupajući događaj u vašem lovačkom udruženju?     - Želite da prenesemo informacije o održanim manifestacijama i događajima čiji ste organizator ili učesnik?     - Želite da prenesemo vaše saopštenje za javnost?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Zabranjeno je kopiranje! Pročitajte obavezno Uslove korišćenja u podnožju sajta!