POVRATAK JELENA U CENTRALNU SRBIJU: Šumarski fakultet pokrenuo najznačajniji projekat za naseljavanje jelenske divljači | Lovstvo.info - Lovački portal
Srbija, Vesti

POVRATAK JELENA U CENTRALNU SRBIJU: Šumarski fakultet pokrenuo najznačajniji projekat za naseljavanje jelenske divljači

Poslednjom raspodelom budžetskih sredstava Uprave za šume, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, podržan je projekat Šumarskog fakulteta iz Beograda, koji za cilj ima povećanje brojnosti i ponovno naseljavanje jelenske divljači na teritoriji južno od Save i Dunava.

 


 
Reintrodukcija jelenske divljači u Centralnoj Srbiji | Foto: Jans Canon/Flickr.com

 

Projekat pod nazivom „Istraživanje uzroka i posledica nestajanja jelenske divljači u centralnoj Srbiji, definisanje površina pogodnih za reintrodukciju (naseljavanje) i mera za unapređenje procesa reintrodukcije – I faza” pokrenut od strane naučno-stručne grupe profesora i saradnika Šumarskog fakulteta u Beogradu, ima za cilj povećanje brojnosti i stvaranje osnova za ponovno naseljavanje jelenske divljači u lovištima na području centralne Srbije, gde je broj jedinki ove divljači svedena na minimum.

Kako ističu pokretači projekta, na čelu sa profesorom dr Draganom Gačićem, ovaj projekat je pokrenut zbog toga što je sadašnja brojnost i rasprostranjenost jelenske divljači u otvorenim lovištima Srbije verovatno najmanja u istoriji ove vrste krupne divljači, koja je, nažalost istrebljena u mnogim brdskim i planinskim područjima centralne Srbije, tačnije južno od Save i Dunava.

 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2015. godine, brojnost jelenske divljači u Srbiji je oko 5.500 jedinki, pri čemu područje Vojvodine naseljava oko 4.340 jedinki, dok je značajno manja brojnost na području Južne i Istočne Srbije, sa oko 1.030 jedinki. Najmanja brojnost “kralja evropskih lovišta” je na području Šumadije i Zapadne Srbije, gde se procenjuje da lovšta naseljava svega 150 jediniki jelenske divljači. Sličan reciprocitet je primetan i kada je reč o odstrelu jelenske divljači, ukoliko uporedimo pomenute oblasti.

Iako je više puta pokušavana reintrodukcija, odnosno naseljavanje jelenske divljači na teritorijama koje je u prošlosti naseljavala, rezultati su uglavnom bili negativni. Razlog tome su, neretko, loša uzgojna rešenja, kao i prekomerni izlovi, koji nisu omogućili normalno-prirodno razmnožavanje divljači na terenima gde su vršena naseljavanja. Dobar primer iz prošlosti su tereni na području severoistočne Srbije, gde su raniji pokušaji vraćanja ove divljači uspešno realizovani.

Ovog puta model za reintrodukciju proizilazi iz savremenih naučnih iskustava pokretača projekta, kao i iz iskustava koja su omogućila naseljavanje jelenske divljači na teritorijama ostalih evropskih zemalja.

 

Realizacija prjekta je planirana kroz unapređenje planiranja i organizacije gazdovanja šumama i lovištima, poboljšanje uslova za opstanak i razmnožavanje jelenske divljači i povećanje brojnog stanja i poboljšanje strukture (polne, starosne i trofejne) populacija jelenske divljači, te unapređenje značajnijih funkcija šuma. Pokretači projekta planiraju i izradu Akcionog plana gazdovanja populacijama jelenske divljači u Srbiji i definisanje mera za njegovu implementaciju, koja će, verujemo biti od velikog značaj za očuvanje i povećanje brojnosti ove dviljači na području Srbije.

Više informacija o ovom projektu možete potražiti na sajtu Šumarskog fakulteta.

(Lovstvo.info)

- Želite da nam dojavite neku važnu novost iz sveta lovstva?     - Želite da predstavite neki nastupajući događaj u vašem lovačkom udruženju?     - Želite da prenesemo informacije o održanim manifestacijama i događajima čiji ste organizator ili učesnik?     - Želite da prenesemo vaše saopštenje za javnost?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Magazin Predator | Srbija lov | Lovci Srbije | Lovstvo.info | Muški portal | Prve.rs | Prve vesti-Showbizz portal | Posao u inostranstvu
Mmedia Mreža | Posao u inostranstvu | Radilica - Posao u Srbiji | Prve.rs | Prve vesti - showbiz portal