PRAKTIČNI VODIČ: Šta morate znati pre obuke i kako započeti obuku PASA PTIČARA | Lovstvo.info - Lovački portal
Kinologija

PRAKTIČNI VODIČ: Šta morate znati pre obuke i kako započeti obuku PASA PTIČARA

Pre nego što se lovac odluči da nabavi lovačkog psa – u ovom slučaju ptičara – trebalo bi usvojiti osnovna znanja o njima.

 


 
Obuka pasa pticara
Obuka pasa pticara

Sve bitne informacije za uzgoj ptičaja možete naučiti iz literature, ali i od kolega lovaca koji duže vreme imaju takvog psa. Kad se lovac dobro upozna s odlikama željenog psa, imaće daleko manje promašaja u odabiru rase psa koja mu odgovara. Za uspešno druženje psa sa lovcem nije problem samo u psu, već često i u lovcu. Koliko god je razumljivo da se uz lovca u lovu treba naći i lovački pas, isto toliko je razumljivo da naš četveronožni prijatelj ne bi trebalo da dođe u ruke nekome ko nema ni sposobnosti ni unutrašnje spremnosti za istrajno učenje i ispravno vođenje psa u lov.

 

Nabavkom psa lovac preuzima niz obaveza: udoban smeštaj sa dovoljnim spoljašnjim prostorom za istrčavanje, nega psa, pravilna ishrana, veterinarska zaštita, svakodnevno druženje sa psom, te vežbe i dresura pre svega.

Ako lovac nabavi za lov već izvrsno obučenog psa, time nije prestala njegova odgovornost prema ljubimcu. Postoji tu i moralni faktor koji se nalazi u volji i osećanjima lovca. Nije redak slučaj da nakon izvesnog vremena pas popušta u radu i padne na nivo prosečnog psa ili potpuno zaostane i propadne. To dolazi zato što neki lovci misle obučenom psu ne treba nikakvo dalje vođenje, da će on sve radnje obavljati automatski. Takvi psi postanu žrtve pogrešnog shvatanja lovca. To se još brže događa ako pas i lovac nisu postali pravi prijatelji. Ne zaboravimo, pas je društvena životinja, puna emotivnog naboja: on želi druženje sa čovekom, sa svojim vlasnikom, on želi biti član porodice lovca. Pas ima mnoge osećaje slične čovekovim, na primer strah, veselje, ljubomoru, privrženost

OBUKA PASA PTIČARA ZA LOV

 

Bez obzira na urođene odlike psa, on mora proći dodatne časove obuke. Obuka teče od mladosti, a pojedine radnje se neprestanim ponavljanjem samo učvršćuju i postaju sastavnim delom njegovog života. Najbolje je da pas odraste pred očima svog gospodara, kako bi od rane mladosti naučio shvatati svaku njegovu reč i svaki njegov mig. Napokon, i učitelj treba biti dobar učitelj, strpljiv čovek i odličan strelac. Obučavanje psa je vrlo težak posao i shvata ga samo mali broj izabranika. Strpljenje, ozbiljnost i ljubav prema životinjama glavne su osobine koje treba da krase dobrog učitelja.

O školovanju pasa, posebno ptičara, napisano je mnogo vriednih knjiga pa bi bilo dobro proučiti neku od njih pre odluke o dresuri psa. Ukoliko lovac nema toliko raspoloživog vremena – a danas ga mnogi nemaju – bolje je obuku poveriti stručnoj osobi. Vlasnik psa nastaviće kasnije sa izdavanjem već uvežbanih naredbi. Stoga je dobro da vlasnik psa, kada god smogne slobodnog vremena, prisustvuje obuci svog psa, kako bi se što bolje upoznao sa metodama i načinom njegove obuke.

Psa uvek treba nagraditi za dobro obavljenu radnju, pa makar to bilo samo milovanje po glavi. Fizičko kažnjavanje treba izbegavati, posebno ako je ono sa zakašnjenjem. Dovoljan je strog pogled ili ukor izrečen povišenim glasom. Pas je razuman pa će brzo shvatiti kad greši, jer za dobru radnju dobije nagradu – hranu ili milovanje, a za lošu – ukor, strog pogled, bez hrane i bez milovanja.

Kod nas su od svih ptičara najzastupljeniji kontinentalni ptičari. Uzgajaju se u Evropi i možemo reći da su pojedine rase više specijalizovane odnosno usmjerene za rad na određenu divljač i izvršavanje određenog zadatka. Izuzetno su istrajni i dobrog temperamenta, a po ćudi su nešto oštriji od ostrvskih ptičara i svestraniji su od engleskih i irskih ptičara. Glavni im je zadatak pronaći divljač i stajanjem označiti gde se ona nalazi, a nakon odstrela donijeti je lovcu. Osim rada na pernatu divljač, uspješni su i u radu na zeca i kunića, pa i za lov divljih svinja. Mogu se obučiti i za praćenje krvavog traga. Prednjače njemački ptičari.

Zahvaljujući svom dobrom njuhu, mogu se obučiti za i traženje tartufa, izgubljenih ljudi u ruševinama, za detekciju eksploziva i droge itd. U kontinentalne pse ubrajamo: brako italiano, brako spinone, mađarsku kratkodlaku vižlu, nemačkog oštrodlakog, kratkodlakog i dugodlakog ptičara, vajmarskog dugodlakog i kratkodlakog ptičara, epanjol bretona, malog i velikog minsterlandera itd.

izvor: Poljoprivreda i selo

- Želite da nam dojavite neku važnu novost iz sveta lovstva?     - Želite da predstavite neki nastupajući događaj u vašem lovačkom udruženju?     - Želite da prenesemo informacije o održanim manifestacijama i događajima čiji ste organizator ili učesnik?     - Želite da prenesemo vaše saopštenje za javnost?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Magazin Predator | Srbija lov | Lovci Srbije | Lovstvo.info | Muški portal | Prve.rs | Prve vesti-Showbizz portal | Posao u inostranstvu
Mmedia Mreža | Posao u inostranstvu | Radilica - Posao u Srbiji | Prve.rs | Prve vesti - showbiz portal