PROSLAVA JUBILEJA UZ PRISUSTVO DRAGANA ŠORMAZA: 120 godina organizovanog lovstva u Kraljevu | Lovstvo.info - Lovački portal
Vesti

PROSLAVA JUBILEJA UZ PRISUSTVO DRAGANA ŠORMAZA: 120 godina organizovanog lovstva u Kraljevu

U dugom i bogatom istorijskom hodu kroz tri veka, Lovačko udruženje „Kraljevo“, ostvarilo je rezultate i uspehe kojima se dostojanstveno ponosi plejada sadašnjih lovaca čitave Srbije.

 


 
Proslava 120 godina lovstva u Kraljevu | Foto: LSCS


Mada su koreni lovstva u ovom kraju dugi i datiraju još od vremena stare srpske države i bogate vlastele, koja se okupljala u manstirskim portama Studenice i Žiče, odakle je kretala u mnoge lovove. Lovci kraljevačkog kraja, 30. novembra 1896. godine, u prisustvu majora Dvora – Ljubomira Lešjanina, osnivaju Savezno lovačko udruženje u Kraljevu i za predsednika biraju Andreju Milivojevića, artiljerijskog majora. Među imenima tadašnje Uprave nalazimo dobre industrijalce, domaćine i trgovce.
Od tada do danas ovo Lovačko udruženje menjalo je naziv u: „Lovačko udruženje žičkog sreza“, „Stari lovac“, Lovačku organizaciju opštine Kraljevo, „Jelen“, „ Gočke partizane“ pa sve do današnjeg naziva Lovačko udruženje „Kraljevo“.
– Zahvaljujući plejadi bivših lovaca, ovo udruženje ostalo je stub lovstva u ovom kraju, brinući o divljači i boreći se da svojim radom na terenu uvek doprinose razvoju i unapređenju lova i lovstva, istakao je Dragan Šormaz, predsednik LSS.


Svaki jubilej bio je prilika da se oceni pređeni put i daju dalje smernice rada i aktivnosti u ovoj itekako važnoj oblasti. Na tim osnovama i danas su temelji rada ovog udruženja, gde kroz narodno lovstvo jačamo ugled, brinemo o divljači, štitimo biodiverzitet, čuvamo prirodu, vršimo selekciju divljači a kroz savremena uzgajališta i lovno uzgojne reprocentre unosimo divljač u naša lovišta, rekao je Uroš Đoković, predsednik ovog udruženja.

Proslava 120 godina lovstva u Kraljevu | Foto: LSCS

Zahvaljujući budžetskim serdstvima za razvoj lovstva u Srbiji, Kraljevčani danas raspolažu savremenim uzgajalištima i objektima, kakvi su repro-centar za zeca u Vitanovcu, repro-centar za divlje svinje u Godačici, repro-centar za srne u Bogutovcu, savremena fazanerija u Vitanovcu, i mnogi drugi objekti.
Formiranjem Lovačkog saveza Centralne Srbije, čiji smo i osnivači, dat je značajan zamajac lovstvu ovog kraja ali i ukupnom lovstvu Srbije. Nauka i struka, iskustvo i programi, strategija i rad, moto su osnivanja ovog saveza koji uspešno deluje i radi u okviru Lovačkog saveza Srbije, kao nacionalne asocijacije lovaca, naglasio je Tomica Radosavljević, predsednik LSCS.


Da je veoma plodonosna saradnja sa lokalnom samoupravom i drugim kraljevačkim strukturama koje su bile uz dobre programe, lovaca potvrdilo je i prisustvo gradonačelnika Kraljeva, dr Predraga Terzića, kao i predstavnika mnogih institucija, škola i šumarskih i veterinarskih stručnjaka.

Izvor: lovackisavez.rs/S. Madžarević

- Želite da nam dojavite neku važnu novost iz sveta lovstva?     - Želite da predstavite neki nastupajući događaj u vašem lovačkom udruženju?     - Želite da prenesemo informacije o održanim manifestacijama i događajima čiji ste organizator ili učesnik?     - Želite da prenesemo vaše saopštenje za javnost?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Magazin Predator | Srbija lov | Lovci Srbije | Lovstvo.info | Muški portal | Prve.rs | Prve vesti-Showbizz portal | Posao u inostranstvu
Mmedia Mreža | Posao u inostranstvu | Radilica - Posao u Srbiji | Prve.rs | Prve vesti - showbiz portal