PUŠKA ILI TENK? "PUNT GUN": Ovo je NAJVEĆA LOVAČKA PUŠKA na svetu ikada korišćena! | Lovstvo.info - Lovački portal
Oružje

PUŠKA ILI TENK? “PUNT GUN”: Ovo je NAJVEĆA LOVAČKA PUŠKA na svetu ikada korišćena!

PUNT GUN PUŠKA – Konstrukcije lovačkih pušaka u prošlosti su bile veoma praktične, pa su tako neretko pravljene prave grdosije od pušaka. Da li je to praktično? I da i ne!

 

 

 

U 19. veku, napredak u oblasti medicinskih nauka, kao i industrijska revolucija rezultirali su povećanjem broja stanovništva. Shodno povećnaju broja stanovika, povećavale su se i njihove potrebe za hranom. Priroda je uvek bila jedini izvor hrane, a lov iz tih razloga jedino rešenje. Guske i patke su tada najviše lovljene kako bi se nahranilo mnogobrojno stanovništvo širom sveta.

 

Takođe, iz sličnih razloga lov močvarnih ptica, uzrokovale su i potrebe za perjem za izradu garderobe u tekstilnoj industriji koja je uzimala sve više maha. Stoga su pronalaženi novi načini lova, prilagođeni da se pobrinu za  velike količine hrane i industrijske sirovine. Jedan od takvih načina lova je lov uz pomoć puške Punt Gun /Pant gan/.

Pant gan je najveća vrsta lovačkih pušaka ikada korišćena u lovu. Ove puške su uglvnom pravljene u dužini od 10000 inča (2,54 metra), dok je masa puške iznosila oko 43kg. Korišćeni kalibar je bio 51mm, a punjenje 100 funti (450 grama). Sam naziv punt, dolazi od engleske reči za udarac lopte nogom, a to se sigurno može pripisati trzaju koji je puška proizvodila prilikom opaljenja, što je dovodilo do pomeranja istoimenih čamaca na koje su puške bile montirane, pre svega zbog dimenzija i prirode lova.

 

Lovci su, neretko, tokom lova Pant gan puškama mogli jednim metkom da ulove čitavo jato od 90 gusaka ili pataka. Upravo je to bio razlog zašto su ove puške zabranjene u većini američkih saveznih država 1860. godine.

Izvor: technocrazed.com

- Želite da nam dojavite neku važnu novost iz sveta lovstva?     - Želite da predstavite neki nastupajući događaj u vašem lovačkom udruženju?     - Želite da prenesemo informacije o održanim manifestacijama i događajima čiji ste organizator ili učesnik?     - Želite da prenesemo vaše saopštenje za javnost?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Zabranjeno je kopiranje! Pročitajte obavezno Uslove korišćenja u podnožju sajta!