Šakali prave ogromne probleme u lovištima! Ima li rešenja? | Lovstvo.info - Lovački portal
Vesti

Šakali prave ogromne probleme u lovištima! Ima li rešenja?

U okolini Apatina više od 400 šakala zavija noću u lovištima i šumama duž Dunava, ali i u okolini vikend naselja. Apatinci kažu da ovaj predator koji pustoši lovišta, sve više unosu strah i među ljude.

 

 

 

– Šakali su opustošili lovišta u okolini Apatina. Zečeva više nema, fazana je mnogo manje, a divlje svinje se okupljaju u čoporima da bi sačuvale mlade od napada ovog predatora – objašnjava Radovan Damjanović, dugogdišnji lovočuvar.

On dodaje da se šakal pre deset godina prvi put pojavio na ovoj teritoriji i ubrzo razmnožio neočekivanom brzinom.

 

– Šakal nije imao prirodnog neprijatelja, a pronašao je brojne vrste pogodne za ishranu, poput zeca, fazana, srne i divlje svinje – objašnjava Damjanović.

Na stazi kraj Dunava, na samo desetak metara od prvih kuća, šetači su videli šakala i još više čuli jezivo zavijanje, ali do sada nije zabeležen napad na čoveka. Iz šumske uprave Apatin potvrđuju priče lovaca i vikendaša sa terena. Još nemaju preciznu procenu o broju šakala ali ističu da nanose ozbiljnu šetu lovištima.

– Imamo obavezu da uklonimo tri životinje mesečno ali mislimo da to nije dovoljno – navode u Šumskoj upravi “Vojvodinašuma”.

Prvi dolazaka šakala na ovo područje zabeležen je 2001. godine, za vreme lova u rezervatu Gornje Podunavlje. Odstreljena jedinka je bila obeležena GPS ogrlicom i za nju je naknadno utvrđeno da je puštena u rezervatu Gemenc u Mađarskoj, te da je to bio deo evropskog programa vraćanja istrebljenih vrsta na ove terene.

Reč je o divljim životinjama iz porodice pasa, koje su malo veće od lisice, a manje od vuka. Šakali love u čoporima od pet,šest pa i više jedinki, podižu legla do 10 mladunaca, požvrtvovani su roditelji i imaju jasno podeljene uloge u čoporu. Pored zečeva i fazana plen su im i lisice koje često izbacuju iz njihovih jazbina. Ukoliko primete bilo kakvu neobičnu promenu u okruženju ne izlaze na čistinu, a obično se čuju uveče, posle 21 čas, ispuštajući zastrašujuće zavijanje.

 

Izvor: Blic

- Želite da nam dojavite neku važnu novost iz sveta lovstva?     - Želite da predstavite neki nastupajući događaj u vašem lovačkom udruženju?     - Želite da prenesemo informacije o održanim manifestacijama i događajima čiji ste organizator ili učesnik?     - Želite da prenesemo vaše saopštenje za javnost?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Zabranjeno je kopiranje! Pročitajte obavezno Uslove korišćenja u podnožju sajta!