SMANJENJE BROJA PREDATORA: ZAŠTO, KADA I KAKO loviti šakale!? | Lovstvo.info - Lovački portal
Divljač

SMANJENJE BROJA PREDATORA: ZAŠTO, KADA I KAKO loviti šakale!?

Lov šakala, sigurno ne spada u grupu atraktivnih lovova, kakav je na primer lov dvilje svinji ili lov srneće divljači, ali to ne znači da nije moguća njegova dodatna popularizacija.

 


 
Lov šakala | flickr.com
Lov šakala | flickr.com

Šakal važi za ogromnu smetnju, štetočinu i ne preterano poželjnu vrstu u našim lovištima. Kod nas se uglavnom lov šakal odvija organizovano u lovačkim udruženjima, sa manjim izuzecima, u pojedinim udruženjima, koja ovaj lov smatraju komercijalnim. Jedno od takvih udruženja je npr. “Salaš” iz istoimenog mesta između Zaječara i Negotina, takođe, Vojvodinašume u svojim lovištima nude ovakav lov.

 

Ovakva praksa je u mnogim državama uobčajena, jer su shvatili da imaju veliki problem, koji se zove šakal. Najčešći razlog komercijalizacije ovakvog lova je, pre svega jer na mnogim terenima šakali nisu izlovljavani dovoljno redovno, što se odrazilo na povećanje brojnost i ostavrilo ogromne štete u lovištima, ali i stanovništvu.

Šakali su predatori, što znači da vrebaju druge životinje. To su najčešće srneća i jelenska divljač, goveda, ćurke, zečevi, i gotovo sve što mu se nađe na putu.

Zašto treba loviti šakale?

 

Lako pitanje. Glavni razlog je što su prave štetočine po stanovništvo, uništavaju i domaće i divlje životinje. Naši lovci u ravničarskim predelima Vojvodine, se uglavnom žale da su šakali uticali na smanjenje broja srneće divljači i zečeva, jer tom divljači najčešće gazduju u komercijalnom smislu. Brojni su i stočari, najčešće ovčari, čija stada neretko bivaju prepolovljena, ako grupa šakala namiriše trag ovaca. Manje stoke znači manje hrane za sve nas, posredno ili neposredno. Takođe, šakali imaju jednu bitnu osbinu, vrlo brzo u se uspevaju prilagoditi okolini, pa primeri govore da se ne plaše prići i u seoska dvorišta, kada zafali hrane u lovištu.

Budući da su ovo neki od egistencijalnih razloga zašto odabrati lov šakala, kod nekih lovaca “čuči” i iskonska želja da nadmudre ovakvog predatora. Da “raspucaju” svoje puške, jer znaju da zapravo love zverku sa vrha hranidbenog lanca. Ako lovci ne iskontrolišu njegovu brojnost, prirodni neprijatelj neće, jer ne postoji.

 

Takođe, veoma bitan razlog zašto loviti šakala, mnoge kolege navode kao jedan vid “prakse” ili treninga, u momentima kada je lovostaj ostale divljači, šakal je uvek tu da se poradi na lovačkim sposobnostima i prsti i oko ostanu uvežbani.

Kada loviti šakala?
Iako ne postoji “sezona” lova na šakale, postoje bolja vremena da se to radi nego inače. Iskustva i naučna istraživanja pokazuju da je je najbolje vreme za lov šakala kasna jesen ili rana zima. Da budemo precizniji, prva nedelja kada otpočnu hladni dani je najbolje vreme love šakali. Takođe, period posle prvog snega je idealno vreme, jer šakali instinktivno osećaju da će njihovi izvori hrane cpostati ređi, pa postaju aktivniji u potrazi za plenom. Poželjni su i dani kada je jači vetar, jer na taj način može lakše da se privuče mestu odakle pucate.

Kako se pripremiti za lov šakala?
Iako postoje različiti načini da se to uradi, ovo je jedan od proverenijih načina da budete spremni za lov šakala.

# 1 Ukoliko koristite vabilice, neophodno je da njihov zvuk bude usmeren ka vetru, da bi se dalje preneo.

# 2 Vaš položaj tokom lova mora biti bar 30 meteara dalji od mesta do koga dopire zvuk. Primećeno je da kada šakal čuje poziv, životinju u nevolji, on kruži oko položaja u pokušaju da je namiriše. Kretanje je bitno i ne treba se previše kretati uz vetar.

Gde loviti šakale?

 

Postoji mnogo mesta za lov šakala. Ako poznajete teren na kom lovite, to neće biti problem, jer mu uvek možete lako ući u trag. On se ne libi prići blizu naselja, stada i torova. Zaklane žitotinje, divlje i domaće, sigurno mogu biti alarm da je nedaleko odatle i ova zver. Ako mesto poznajete relativno dobro ili ga ne poznajete, dobar signal za lov šakala je i mesto na kome ima dosta “malih” plenova, kao što su ptice i miševi. Nedaleko odatle možete očekivati i njegovo prisustvo

- Želite da nam dojavite neku važnu novost iz sveta lovstva?     - Želite da predstavite neki nastupajući događaj u vašem lovačkom udruženju?     - Želite da prenesemo informacije o održanim manifestacijama i događajima čiji ste organizator ili učesnik?     - Želite da prenesemo vaše saopštenje za javnost?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Magazin Predator | Srbija lov | Lovci Srbije | Lovstvo.info | Muški portal | Prve.rs | Prve vesti-Showbizz portal | Posao u inostranstvu
Mmedia Mreža | Posao u inostranstvu | Radilica - Posao u Srbiji | Prve.rs | Prve vesti - showbiz portal