U 5 KORAKA: Kako pravilno oceniti kljove divljeg vepra po CIC-u | Lovstvo.info - Lovački portal
Trofeji

U 5 KORAKA: Kako pravilno oceniti kljove divljeg vepra po CIC-u

U toku je sozona lova divljih svinja, a mi vam donosimo kratak vodič za ocenu kljova divljeg vepra po CIC-u.

 


 

Nakon pravilne prirpeme trofeja i tretiranja pre početka merenja, koje smo objasnili ovde: VODIČ U 5 KORAKA: Evo kako pravilno pripremiti kljove vepra za ocenu i čuvanje! , sledeći korak je ocena trofeja.

Ocena trofeja se sastoji iz: merenja dužine sekača, merenja širine sekača, obima brusača, uz dodavanje poena za izuzetnost-lepotu trofeja. Pored toga, neophodno je zaračunati i odbitke, koji se odonose na nepravilnost kljova, nesrazmernost sekača, neujednačenost brusača, nekslad između sekača i brusača, ili pak zbog male brusne površine brusača.

 

1. Neophodno je izmeriti dužinu sekača, što se radi po spoljnjem luku oba sekača. Merenje se vrši od korena do vrha, izuzev ukoliko postoje oštećenja vrha ili korena, u tom slučaju se meri samo neoštećeni deo. Meri se pantljikom sa tačnošću na milimetar, a izražava u centimetrima. Nakon merenja dužine oba sekača, izračunava se aritmetička sredina, tj. prosečna vrednost dužine. Broj poena za konačnu ocenu je jednak tom broju.

2. Drugi bitan podatak je širina sekača. Ova šririna se meri šublerom i to na mestu gde je sekač najširi, ali se pri tom mora paziti da to nisu mesta sa nepravilnostima, odnosno izraslinama. Ukupan broj poena za konačnu ocenu, se dobija kada se aritmetička sredina vrednost širine oba sekača, izražena u milimetrima i zaokružena na deseti deo pomnoži sa koeficijentom 3.

 

3. Poslednja, ali bitna stavka je merenje obima brusača, za razliku od širine koja je merena kod sekača. Merenje se vrši na najdebljem mestu brusača, uz pomoć pantljike. Vrednost se izražava u centimetrima, zaokružena na milimetar, a prosečna vrednost oba brusača predstavlja vrednost bodova koja se unosi u ukupnu ocenu trofeja.

4. Dodaci za izuzetnost – lepotu. Ovaj korak je više-manje subjektivan, potrebno je više iskustva, a postoje i detaljnija uputstva za njegovu ocenu. Uglavnom, vrednost ovih poena najviše može biti 5, u ukupnom zbiru za ocenu trofeja po CIC-u. Tako npr. za brusače ova vrenost može da iznosi najviše 3 poena, dok za sekače 2 poena. U obzir se uzimaju veličina brusne ovršine, zakrivljenost i oblik vrhova kod sekača, dok kod brusača u obzir ulaze zakrivljenost i boja brusne površine. Više poena donose svetlije brusne površine.

5. Poslednju ali ne manje bitnu stavku donose odbici, koji mogu da iznose i do 10 poena u ukupnom broju poena. Oni se obračunavaju za nekoliko stavki. Za neujednačenost brusača i malu brusnu površinu sekača moguće je oduzeti po 3 boda, dok neujednačenost između sekača i brusača mogu odbiti 1 poen. To zapravo znači da ukoliko je velika razlika u veličini između brusača i sekača, konačan broj poena trofeja će biti umanjen za jedan poen.

 

Podsećanja radi, trofej sa najviše poena po CIC-u, odstreljen je u Mađarskoj 2003. godine, a iznosio je 162,85 poena.

Izvor: chasse.be

- Želite da nam dojavite neku važnu novost iz sveta lovstva?     - Želite da predstavite neki nastupajući događaj u vašem lovačkom udruženju?     - Želite da prenesemo informacije o održanim manifestacijama i događajima čiji ste organizator ili učesnik?     - Želite da prenesemo vaše saopštenje za javnost?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Magazin Predator | Srbija lov | Lovci Srbije | Lovstvo.info | Muški portal | Prve.rs | Prve vesti-Showbizz portal | Posao u inostranstvu
Mmedia Mreža | Posao u inostranstvu | Radilica - Posao u Srbiji | Prve.rs | Prve vesti - showbiz portal