UŽAS: Mađarska podizanjem ograde izazvala pomor divljači | Lovstvo.info - Lovački portal
Vesti

UŽAS: Mađarska podizanjem ograde izazvala pomor divljači

Odluka mađarskih vlasti o postavljanju žice duž granice sa Srbijom i Hrvatskom kako bi se sprečio ilegalan prelazak bliskoistočnih izbeglica i migranata u ovu zemlju, pored velikih društvenih, izazvala je i ogromnu prirodnu katastrofu.


 

 

Vode Drave i Dunava najvećim delom čine prirodnu granicu Hrvatske sa Mađarskom, odnosno Srbije sa Hrvatskom, a njihovi tokovi formiraju naročite močvarno-ritske terene koji su zbog svojih prirodnih specifičnosti stavljeni pod različite vidove zaštite.

Jedinstven močvarni fenomen, raznolikost biljnog i životinjskog sveta, u najužem krugu obuhvata tri zaštićena prirodna dobra u sve tri zemlje. U Mađarskoj je to Nacionalni park „Dunav-Drava“, u Hrvatskoj Park prirode „Kopački rit“, a u Srbiji Specijalni rezervat prirode „Gornje podunavlje“. Sva ova prirodna dobra poznata su kao staništa najkvalitetnijih jedinki jelenske divljači u Evropi.

Kopački rit - (izvor: tzosbarzup.hr)
Kopački rit – (Izvor: tzosbarzup.hr)

Ovih dana stižu tužne vesti iz ovih područja. Naime, na delovima kopnene granice gde su odlukom mađarskih vlasti podignute žičane ograde došlo je do prave katastrofe. Učinjena je enormna šteta životinjskim migracijama što će ostaviti ogromne posledice po svu divljač, a najviše na jelensku.

Svedoci smo zaprepašćujućih fotografija izmučenih – mrtvih životinja, koje su svoje živote okončale kao posledicu društveno-političkih igrarija „ekološki osvešćene“ Evrope.

Portal 24sata.hr objavio je fotografije snimljene na mađarsko-hrvatskoj granici u blizini Luča, na kojoj je prikazan srndać, koji se tokom noći upleo u žicu iz koje nije uspeo da se izvuče.

Ništa bolja situacija nije ni sa krdima jelena koja danonoćno bespomoćno lutaju duž postavljenih barijera, a svaki pokušaj prelaska „granice“ za ove predivne životinje, u startu je koban!

12107228_1667146646856077_7714578403402110937_n
Foto: János Horváth (facebook.com/janos.horvath.5249349)

Žica koju Mađari postavljaju na granice oštricama seče meso divljači do kosti. Naime, nije u pitanju obična bodljikava žica, već tzv. „oštra bodljikava žica“, koja umesto zubaca uzduž središnje žice ima poređane oštrice noža, koje poput britve nanose smrtonosne ozlede.

Ono što sve razumne ljude i ljubitelje životinja i prirode brine jeste brojnost ovako stradalih jedinki, koja verovatno nikada neće biti precizno utvrđena i javno objavljena.

- Želite da nam dojavite neku važnu novost iz sveta lovstva?     - Želite da predstavite neki nastupajući događaj u vašem lovačkom udruženju?     - Želite da prenesemo informacije o održanim manifestacijama i događajima čiji ste organizator ili učesnik?     - Želite da prenesemo vaše saopštenje za javnost?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Magazin Predator | Srbija lov | Lovci Srbije | Lovstvo.info | Muški portal | Prve.rs | Prve vesti-Showbizz portal | Posao u inostranstvu
error: Zabranjeno je kopiranje! Pročitajte obavezno Uslove korišćenja u podnožju sajta!