ZATVOR I MILIONSKE KAZNE: Evo kakve kazne slede za krivolov u Srbiji! | Lovstvo.info - Lovački portal
Vesti

ZATVOR I MILIONSKE KAZNE: Evo kakve kazne slede za krivolov u Srbiji!

Krivolov kazna – Ukoliko stavite pušku na rame i krenete u lov potrebna vam je za to i odgovarajuća dozvola. Nedozvoljen lov u Srbiji se smatra krivičnim delom, a sankcije koje slede za to, propisuje Krivični zakonik RS.


 
Policija | Foto: ilustracija
Policija | Foto: ilustracija

Krivolov u Srbij, bar prema podacima Republičkog zavoda za statistiku nije umasovljena pojava. S druge strane, svedoci smo da se veliki broj lovaca neće složiti sa ovom ocenom, smatrajući da je on veoma raširen. Uzmajući u obzir zvačničnu statistiku, broj lica osumnjičenih za ovo krivično delo se, prema istim izvorima, u poslednjoj deceniji kretao od 100 do 200 počinilaca godišnje.

Prema istim podacima, u periodu od 2006.-2016. broj osuđenih počinilaca za počinjenje ovog krivičnog dela, manji je od polovine, a najčešće se kreće od 15-25 odsto. Od ovog broja, najmanji deo, ispod 10 procenata, ukupnog broja prekršilaca, biva osuđen na zatvorsku kaznu.

Dakle, u najvećem broju slučajeva, počinioci prođu nekažnjeno ili im se izriče novčana kazna, a neretko novac uplaćuju na račune korisnika lovišta sa ciljem nadoknade počinjene štete.

Kao što smo već naveli, aktuelni Krivični zakonik Republike Srbije, počiniocima krivičnog dela “nedozvoljen lov” – član 276, u nekoliko stavova propisuje visinu kazne koja sledi za činjenje ovog dela.

Član 276 u svom prvom stavu kaže, da, ko lovi divljač za vreme lovostaja ili na području gde je lov zabranjen, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci. Naredni stav, ovog člana kaže da, ko neovlašćeno lovi na tuđem lovištu i ubije ili rani divljač ili je uhvati živu, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Ako je delo iz stava 2. ovog člana učinjeno u odnosu na krupnu divljač, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine. Ko lovi divljač čiji je lov zabranjen ili ko lovi bez posebne dozvole određenu vrstu divljači za čiji je lov potrebna takva dozvola ili ko lovi na način ili sredstvima kojima se divljač masovno uništava, kazniće se zatvorom do tri godine.

Isti Zakonik predviđa, da se ulovljena divljač i sredstva za lov oduzimaju počiniocu krivičnog dela

Kada su u pitanju novčane kazne, najveće se izriču za nedozvoljen lov strogo zaštićenih vrsta divljači. Tako, na primer, za nedozvoljen odstrel mrkog medveda možete dobiti kaznu milion dinara. Dok, recimo za nedozvoljen odstrel risa kazna ide i do 300.000 dinara.

Praksa pokazuje da sudski organi češće posežu za visokim novčanim kaznama, čak i kada su u pitanju “maskari”, odnosno nedovzoljen lov većeg broja divljači od strane jednog lica. O takvom primeru smo ranije pisali, kada je Borislav P. iz okoline Negotina, odstrelio srndaća, srnu, lane i tri zeca, za šta je dobio kaznu u iznosu od 600.000 dinara.

Izvor: Lovstvo.info

- Želite da nam dojavite neku važnu novost iz sveta lovstva?     - Želite da predstavite neki nastupajući događaj u vašem lovačkom udruženju?     - Želite da prenesemo informacije o održanim manifestacijama i događajima čiji ste organizator ili učesnik?     - Želite da prenesemo vaše saopštenje za javnost?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Magazin Predator | Srbija lov | Lovci Srbije | Lovstvo.info | Muški portal | Prve.rs | Prve vesti-Showbizz portal | Posao u inostranstvu
Mmedia Mreža | Posao u inostranstvu | Radilica - Posao u Srbiji | Prve.rs | Prve vesti - showbiz portal